Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyci±ć spody, by prosto stały. Tortownicę o ¶rednicy 24 cm wysmarować masłem (boki grubiej), dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obłożyć płatkami migdałowymi. Schłodzić w zamrażarce.
Jajka utrzeć z cukrem. Gdy zbielej±, dodać m±kę, przesian± z sod± i proszkiem do pieczenia. Dodać m±kę migdałow± (wystarczy drobno zmielić migdały) oraz sól, jogurt i likier migdałowy. Na samym końcu wlać olej z pestek winogron. Zmiksować na wolnych obrotach.
Gotowe ciasto przełożyć do foremki, włożyć gruszki. Piec przez 1 godzinę w 180 st. C. W połowie pieczenia ciasto nakryć foli± aluminiow±, by wierzch za bardzo się nie przyrumienił.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz przygotuje meksykańsk± tortillę...
M±kę przesiać z cukrem pudrem. Wysiekać z zimnym masłem. Wbić jajko. Zawin±ć w folię ...
M±kę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdr ...
Ziarna słonecznika wsypać na patelnię...
Jajka utrzeć z cukrem, dodać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia oraz ¶mietanę - ...