/ Przepisy / Biszkopt z jabłkiem

Opis przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić na sztywno, utrwalić cukrem i cukrem waniliowym.

Dodać żółtka i delikatnie wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do piany z żółtkami, dolać oliwę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Gładką masę przelać do tortownicy (średnica 24 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą).

Piec w temp. 180 st. C na złoty kolor – przez około 30 minut. Wystudzić, lecz nie wyjmować z tortownicy.

Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, przełożyć do garnka, zagotować i wsypać galaretkę. Wymieszać i rozłożyć na wystudzonym cieście. Wyrównać. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Wyłożyć na ciasto z jabłkami. Udekorować tartą czekoladą. Aby czekolada dobrze się ucierała, należy schłodzić ją w zamrażarce.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 195
Ewa gotuje - odc. nr 195

Tym razem Ewa ugotuje doskonałą zupę doprawioną … koniakiem! Pieczeń...

 

Podobne przepisy

Sękacz z piekarnika

Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ...

Kocie oczka

Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Wysiekać z zimnym masłem. Wbić jajko. Zawinąć w folię ...

Sernik dyniowo-imbirowy

ynię pokroić na kawałki, wyczyścic z pestek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...

Grillowane brzoskwinie z kremem mascarpone

Z truskawkami i prażonymi płatkami migdałów!

Wróć do listy przepisów