Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Żabie oczka

Opis przygotowania

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobniony, zetrzeć ser żółty na grubej tarce i dodać do mąki z masłem. Zrobić dołeczek i dodać 2 żółtka. Całość zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. ½ cm, lekko podsypując mąką.

Wykroić małe, okrągłe ciasteczka. Każde posmarować rozmąconym żółtkiem. Oliwki pokroić w poprzek na dwie, a jeśli są twarde, to na trzy części. Na każde ciastko dać rozkrojoną oliwkę, lekko dociskając. Blachę piekarnikową posmarować cieniutko masłem i umieścić na niej ciasteczka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 10-15 minut (na złoty kolor).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 66
Ewa gotuje - odc. nr 66

Przepis na golonkę Ewa Wachowicz podpatrzyła w Szczyrku, w prawdziwej góralskiej...

 

Podobne przepisy

Cake pops

W stylu bajaderki;-)

Tort z kremem cytrynowym i bezą

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Ciastka francuskie z kremem budyniowym

Ciasto lekko rozwałkować, podsypując uprzednio mąką...

Czekoladowe serce i czekoladowe muffinki

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Naprzemiennie z mlekiem dodawać mąkę przes ...

Wróć do listy przepisów