
Na włoszczyźnie jak do rosołu (pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora) ugotować wywar.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić.
Grzyby pokroić, delikatnie wymieszać z cebulą i lekko przesmażyć, po czym dodać do wywaru.
Na patelnię wlać porto, wymyć smak i przelać do zupy. Gotować do miękkości (przez ok. 15 minut).
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietaną.
Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Czas grzybobrania! Ewa Wachowicz przygotuje zupę z leśnych grzybów, na...
W garnku podgrzać 1 1/2 l wody, wrzucić udko z kurczaka. Po 10 minutach dodać p ...
Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...
Zupa z Białki Tatrzańskiej - z ziemniaków i maślanki;-)
Smak C.K. kuchni w jednym kociołku!