/ Przepisy / Zupa krem z zielonych szparagów

Opis przygotowania

Szparagi starannie umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Wywar jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone na kawałki. W mniejszym garnku zagotować wodę, wsypać trochę soli i szczyptę cukru. Wrzucić główki szparagów, zblanszować, po czym przełożyć do zimnej wody z lodem. Odcedzić. Reszta szparagów musi gotować się do miękkości. Gdy zaczną się rozpadać, zmiksować na gładki krem (jeśli blender nie poradził sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito).

Dodać serek mascarpone, wymieszać. Zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.

Na talerzu ułożyć ugotowane osobno szparagowe główki i zalać kremem. Główki można też położyć na brzegu talerza. Jeśli robimy wersję bardzo wykwintną, w identyczny sposób gotujemy zupę z białych szparagów i jednocześnie wylewamy na talerz dwa kremy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 160
Ewa gotuje - odc. nr 160

Sezon na szparagi, zatem krem ze szparagów, na deser ciasteczka z żurawiną...

 

Podobne przepisy

Chłodnik z arbuza i melona

Arbuz i melony pokroić na kawałki...

Krem z dyni i papryki

Dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze...

Zupa śliwkowo-rabarbarowa

Śliwki wypestkować. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki...

Zupa wietnamska

Mięso pokroić w cienkie paski. Pory w zapałkę. Imbir posiekać...

Wróć do listy przepisów