Ewa / Przepisy / Zupa krem z zielonych szparagów

Opis przygotowania

Szparagi starannie umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Wywar jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone na kawałki. W mniejszym garnku zagotować wodę, wsypać trochę soli i szczyptę cukru. Wrzucić główki szparagów, zblanszować, po czym przełożyć do zimnej wody z lodem. Odcedzić. Reszta szparagów musi gotować się do miękkości. Gdy zaczną się rozpadać, zmiksować na gładki krem (jeśli blender nie poradził sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito).

Dodać serek mascarpone, wymieszać. Zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.

Na talerzu ułożyć ugotowane osobno szparagowe główki i zalać kremem. Główki można też położyć na brzegu talerza. Jeśli robimy wersję bardzo wykwintną, w identyczny sposób gotujemy zupę z białych szparagów i jednocześnie wylewamy na talerz dwa kremy.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 pęczek - zielonych szparagów
  • 1 l - wywaru jarzynowego
  • 2 łyżki - mascarpone
  • 2 łyżki - soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 160

Sezon na szparagi, zatem krem ze szparagów, na deser ciasteczka z żurawiną...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów