Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta ze szpinakiem

Opis przygotowania

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać zimne masło z lodówki i wysiekać nożem. Gdy zawartość stolnicy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, do dołka dać żółtka, sporą łyżkę śmietany i sól. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i szybko zagnieść ciasto.

Włożyć do lodówki na mniej więcej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy na tartę (średnica 26 cm; można użyć też tortownicy). Całość nakłuć widelcem. Na cieście umieścić papier do pieczenia, obciążyć dwiema sporymi garściami fasoli (po to, by ciasto nie „wstało”).

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po piętnastu minutach usunąć papier z fasolą i piec jeszcze przez 15 minut na złoty kolor.

Na patelnię dać masło, rozpuścić, wrzucić drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie się lekko rumienić, dodać rozmrożony szpinak i podsmażyć go na wolnym ogniu, by odparował (co trwa kilka minut).

Jajka roztrzepać i połączyć z serem. Patelnię zestawić z ognia i gdy szpinak lekko przestygnie, dodać ser z jajkami, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Na upieczone ciasto wyłożyć szpinakowy farsz, wyrównać.

Wstawić ponownie do piekarnika (180 st. C) na ok. 25 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 55
Ewa gotuje - odc. nr 55

W tym odcinku swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz sięgnie po mrożonki...

 

Podobne przepisy

Puree ziemniaczane

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z masłem i ...

Bakłażany zapiekane z fetą

Bakłażany dokładnie umyć i pokroić w grube plastry (ok. 2 cm). Oprószyć solą i gdy po ...

Łosoś w trocinach wędzony

Na patelnię wsypać trociny, przykryć folią aluminiową, ponakłuwać. Surową rybę oprósz ...

Zielone oliwki z cytrusami

W miseczce wymieszać odcedzone z zalewy oliwki oraz pokrojone na kawałki plasterki ło ...

Wróć do listy przepisów