/ Przepisy / Sernik z bezą orzechową

Opis przygotowania

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem posiekać z masłem i smalcem (ten dodatek spowoduje, że spód będzie bardziej kruchy). Gdy na stolnicy powstanie kruszonka, zrobić dołek i wybić jajko oraz żółtka. Zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wykleić dno klasycznej, prostokątnej blachy (uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).

Ser dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa (można skorzystać z gotowych serów na sernik), dodać wszystkie składniki masy serowej i dobrze wyrobić robotem. Przelać na ciasto (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Gdy piana stanie się szklista i sztywna, dodać zmielone orzechy, mąkę i bułkę tartą. Bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na masę serową. Wyrównać. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 st. C na 1 godzinę i 20 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i - z uchylonymi drzwiczkami - trzymać w nim ciasto przez ok.  1/2  godziny.

Gdy wystygnie, można posypać cukrem pudrem lub „popisać" roztopioną czekoladą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 183
Ewa gotuje - odc. nr 183

To będzie odcinek dla amatorów serów. Ewa przygotuje fondue z trzech rodzajów...

 

Podobne przepisy

Ciasto imbirowe

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zm ...

Ciasto borówkowe

Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...

Szneki z glancem

Wypiek z Poznania;-)

Szarlotka bez jajek

Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko ...

Wróć do listy przepisów