/ Przepisy / Kasza gryczana zapiekana z grzybami

Opis przygotowania

Kaszę dokładnie opłukać na sicie i odsączyć. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać kaszę. Mieszać przez chwilę, by się lekko podsmażyła, i zalać wrzątkiem (wody powinno być 1 ½ raza tyle, ile wynosi objętość kaszy). Dodać 3 dag masła i posolić do smaku. Gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy woda wsiąknie w kaszę, wstawić ją pod przykryciem do lekko nagrzanego piekarnika, by „doszła” (można też owinąć garnek kocem).

Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plastry. Na patelni stopić masło (3 dag). Dodać cebulę pokrojoną w krążki i podsmażyć. Gdy cebula zrobi się szklista, dodać grzyby. Smażyć przez chwilę, przykryć i dusić do miękkości. W razie potrzeby podlać wodą. Przyprawić solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła (2 dag). Połową kaszy pokryć dno, na kaszę dać duszone grzyby, na grzyby resztę kaszy. Jajko roztrzepać i połączyć ze śmietaną, lekko posolić i zalać kaszę z grzybami. Wierzch posypać startym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut (ser powinien się ładnie zrumienić). Pod koniec pieczenia można włączyć w piekarniku funkcję grillowania od góry.

Gotową zapiekankę posypać natką pietruszki. Podawać z surówką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 77
Ewa gotuje - odc. nr 77

Kuchnia polska też może być dietetyczna – przekonuje Ewa Wachowicz,...

 

Podobne przepisy

Lodowa fit z cytrusami i indykiem

Sałatę porwać do miski. Z pomarańczy i grapefruita wyciąć filety...

Chleb z czarnuszką

Do pieczenia domowego chleba należy zabrać się 4, a nawet 5 dni wcześniej, bowiem tyle czasu zajmuje zrobienie zakwasu żytniego.

Bułeczki maślane

Do naczynia wkruszyć drożdże, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka, wlać 125 ml ml ...

Krokiety z kapustą i grzybami

Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować n ...

Wróć do listy przepisów