Mięso umyć i oczyścić. Przełożyć do garnka, zalać wodą, przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć i zagotować. Zdjąć szumowiny i gotować pod przykryciem na małym gazie przez 4 godziny.
Warzywa obrać, dodać do nóżek i golonki. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez godzinę.
Nóżki i golonkę wyjąć i wystudzić. Mięso oddzielić od kości. Warzywa pokroić w kostkę. Ułożyć w tortownicy. Dorzucić groszek oraz jajka ugotowane na twardo. Zalać przecedzonym, zimnym wywarem. Wstawić do lodówki na całą noc.
Podawać pokrojone na kawałki – z octem, cytryną, chrzanem i ćwikłą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaproponuje menu na przyjęcie sylwestrowe. Na przystawkę...
Obranego selera pokroić na cieniuteńkie plasterki (można użyć szatkownicy do ogórków) ...
Ser kozi pokroić na kawałki. Przełożyć do miski. Dodać oliwki odsączone z zalewy i or ...
Z chleba odkroić skórkę, kromki pokroić w zgrabną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać p ...
Cieciorkę odcedzić, zmiksować. Jeśli będzie zbyt sucha, dolać odrobinę zalewy z puszk ...