Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski.
Cukier wsypać do drugiej miski. Wybić jajka i ubić.
Dodać powidła, wlać mleko, miód i olej. Wsypać wymieszane wcześniej składniki sypkie. Zmiksować i przelać do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (blaszka 24 x 38 cm).
Wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Masło roztopić w rondelku. Wsypać cukier i kakao. Wlać śmietankę i wymieszać.
Polewą udekorować ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Za kilka dni Wigilia i Boże Narodzenie. Zgodnie z ludowymi wierzeniami...
Można je podpiec na ruszcie.. A co!
Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru. Gd ...
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i ...
Rurki z Sycylii;-)