/ Przepisy / Podpłomyk z grillowanym boczkiem

Opis przygotowania

Zrobić zaczyn. Drożdże wkruszyć do miseczki. Wsypać cukier, wlać wodę i odstawić, by drożdże zaczęły pracować.

Mąkę wsypać do robota, dodać sól i roztopione, wystudzone masło. Wlać zaczyn i wymieszać.

Ciasto przełożyć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozciągnąć, nadając kształt podpłomyka. Zostawić na 10-15 minut, by podrosło.

Po tym czasie posmarować mlekiem, posypać czarnuszką i solą. Delikatnie nakłuć łyżką. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 250 st. C.

Po upieczeniu zrobić kanapki z masłem, liśćmi botwinki, pomidorem, ogórkiem i cebulą oraz pieczonym boczkiem (plastry bekonu zrumienić na grillu lub patelni grillowej).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 332
Ewa gotuje - odc. nr 332

Odcinek off-roadowy. Ewa wyrusza na wyprawę w teren. A że jazda po wertepach...

 

Podobne przepisy

Kasza gryczana

W garnku stopić łyżkę masła, wsypać szklankę kaszy gryczanej i przesmażyć. Zalać wodą ...

Karp po żydowsku

Cebule pokroić, zalać 2 1/2 l wody, posolić, dodać 3 łyżki cukru. Postawić na ku ...

Naleśniki a'la fast food

Jajka wybić do miski, posolić i zmiksować ręcznym robotem. Dosypać mąkę, dolać ml ...

Tosty francuskie

Jajka rozkłóić z mlekiem, przyprawić solą (w wersji wytrawnej można dodać pieprz). Pi ...

Wróć do listy przepisów