Ewa / Przepisy / Sałatka mistrzów

Opis przygotowania

Pierś z kurczaka posypać przyprawą curry i upiec na ruszcie (można to zrobić na patelni). Pozostawić do wystygnięcia. Sałatę lodową poszarpać na małe kawałki, paprykę i ser żółty pokroić w kostkę, pomidory na ósemki, cebulę w półplasterki. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do dużej miski, dodać kukurydzę i oliwki.

Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą. Dodać obydwie musztardy, sok z cytryny i miód. Dokładnie wymieszać. Doprawić oregano i dolać olej lniany - małymi porcjami.

Gotowym sosem polać sałatę, dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć upieczoną pierś z kurczaka - pokrojoną w wąskie paseczki.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 - pierś z kurczaka
  • 1 - sałata lodowa
  • 1 - papryka
  • 2 - pomidory
  • 1 - czerwona cebula
  • 20 - oliwek
  • ½ puszki - kukurydzy
  • 50 g - sera żółtego
  • curry
  • Sos
  • 1 ząbek - czosnku
  • 1 łyżeczka - musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka - musztardy ziarnistej
  • 1 łyżka - miodu
  • 2 łyżki - soku z cytryny
  • olej lniany
  • ½ łyżeczki - soli
  • 1 łyżeczka - oregano
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 60

W kolejnym odcinku "Ewa gotuje" autorka programu przyrządzi sałatkę z kurczakiem,...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów