Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Risotto z kurczakiem w curry

Opis przygotowania

Na patelni stopić masło. Gdy się spieni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć (aż się zeszkli). Dodać ryż. Przesmażyć, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gdy ryż stanie się przezroczysty (nie powinien zbrązowieć!) zalać bulionem.

Na drugiej patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka pokroić w cienkie „zapałki”. Dodać proszek curry i lekko przesmażyć - by wydobyć cały aromat z przyprawy. Podsmażonego kurczaka w curry dodać do ryżu. Na patelnię wlać wino, „wymyć smak”, przelać do risotta.

Delikatnie wymieszać. Dolać olej sezamowy. Gotować do miękkości - nie mieszać, bo z ryżu wydobywa się klejąca skrobia (w razie potrzeby lekko potrząsnąć patelnią). Przyprawić solą i pieprzem.

Tuż przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 30
Ewa gotuje - odc. nr 30

W tym odcinku programu "Ewa gotuje", jego gospodyni przyrządzi dla nas...

 

Podobne przepisy

Mielone z kaczki i wieprzowiny

Pieczone bez grama tłuszczu!

Chili con carne

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek. Gdy lekko się ...

Schab sztygarski

Pieczeń dla górnika;-)

Wróć do listy przepisów