/ Przepisy / Orzechowe półksiężyce

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wysiekać z zimnym masłem. Dodać zmielone orzechy, zrobić dołeczek, wbić żółtko, zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić na  1/2  godziny do lodówki.

Z chłodnego ciasta zrobić wałek (jak na kopytka), pokroić na nieduże kawałki i uformować półksiężyce lub rogaliki. Ułożyć na blasze natłuszczonej masłem. Piec przez 10-12 minut w temp. 180 st. C. Jeszcze ciepłe udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 179
Ewa gotuje - odc. nr 179

W tym odcinku Ewa zaprasza Nas na oliwkową ucztę. Przygotuje pyszne przekąski...

 

Podobne przepisy

Bułeczki cynamonowe

Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz wodą. Odstawić...

Cantuccini

Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z pr ...

Muffinki z boczkiem i na słodko

Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni...

Ciasto z adwokatem

Jajka utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodać pozostałe składniki - cały czas ucieraj ...

Wróć do listy przepisów