/ Przepisy / Orzechowe półksiężyce

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wysiekać z zimnym masłem. Dodać zmielone orzechy, zrobić dołeczek, wbić żółtko, zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić na  1/2  godziny do lodówki.

Z chłodnego ciasta zrobić wałek (jak na kopytka), pokroić na nieduże kawałki i uformować półksiężyce lub rogaliki. Ułożyć na blasze natłuszczonej masłem. Piec przez 10-12 minut w temp. 180 st. C. Jeszcze ciepłe udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 179
Ewa gotuje - odc. nr 179

W tym odcinku Ewa zaprasza Nas na oliwkową ucztę. Przygotuje pyszne przekąski...

 

Podobne przepisy

Babeczki z kremem czekoladowym

Miękkie masło i cukier puder utrzeć w misce...

Miodownik z budyniem orzechowym

Z myślą o zbliżających się świętach...

Ciasto strażackie

Biało-czerwone, a więc zarówno dla druhów z OSP i PSP, jak i na święta państwowe...

Lody z zieloną herbatą

Mleczko kokosowe włożyć do lodówki, aby się schłodziło...

Wróć do listy przepisów