Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszyst± masę. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Dosypać m±kę migdałow±, m±kę kartoflan±, sodę, kardamon (roztarty w moĽdzierzu) i kakao. Dokładnie zmiksować. Na samym końcu dolać wino.
Z białek i soli ubić sztywn± pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta. Dorzucić posiekane migdały. Przelać do formy na babkę (wysmarowan± masłem i wysypan± m±k± migdałow±). Wyrównać i posypać posiekanymi migdałami. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W programie zobaczymy jak przygotować meksykańsk± tortillę na m±ce gryczanej,...
Cukier zalać w garnku winem i postawić na ogniu. Dodać przyprawy. Powoli odparować po ...
Na patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Gdy się rozpu¶ci, wrzucić przekrojone wzdłuż na pół oliwki...
M±kę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać m±kę krupczatkę...
Z powidłami lub dżemem;-)