/ Przepisy / Torcik orzechowo-migdałowy

Opis przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Kakao rozprowadzić w mleku, robiąc gęstą papkę, i cały czas ucierając dodać do jajecznego kremu. Orzechy włoskie zemleć i połączyć z masą. Wanilię przekroić na pół, delikatnie zeskrobać miąższ, dodać do masy. Wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką ziemniaczaną. Masę orzechową przełożyć do tortownicy, po czym równo rozsmarować.

Białka ubić na sztywno, utrwalić dodając stopniowo cukier puder. Wycisnąć sok z cytryny i dolać do białek. Wanilię przekroić, wyjąć aromatyczne ziarenka i dodać do masy. Wymieszać. Zmielone biszkopty przesiać i połączyć z białkami. Na końcu dodać zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Masę migdałową rozsmarować na masie orzechowej, robiąc na środku mały kopczyk.

Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 50-55 minut.

Gdy ciasto ostygnie, polać je roztopioną mleczną czekoladą z dodatkiem mleka.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 115
Ewa gotuje - odc. nr 115

Zupa cytrynowa, tort orzechowo-migdałowy bez mąki W kolejnym odcinku „Ewa...

 

Podobne przepisy

Bułeczki serowe z ananasem

Z budyniem śmietankowym...

Chrust, czyli faworki

Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...

Rożki czarno-białe

Mąkę wysiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, dodać jajka i sól, zar ...

Ciasto herbaciane

Na mleku!

Wróć do listy przepisów