
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszać.
Na blasze piekarnikowej ułożyć papier do pieczenia. Wykorzystując dwie tortownice – większą i dużo mniejszą, narysować dwa okręgi (jeden z drugim). Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier, tworząc wieniec. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 110 st. C i suszyć przez 2 godziny. Uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.
Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubić. Mascarpone przełożyć do miseczki, wlać espresso i ekstrakt waniliowy. Posłodzić cukrem pudrem i zmiksować. Połączyć z bitą śmietaną.
Masę nałożyć na wystudzony wieniec. Udekorować owocami oraz świeżą miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym roku Ewa postanowiła przedłużyć sobie wakacje i zaraz na początku...
Bardzo smaczny, w dodatku dietetyczny.
Wedle starej, sprawdzonej receptury...
Przebój polskiej plaży;-)
Do garnka wsypać cukier, dodać sok z cytryny i wyciśnięte połówki, przeciętą wzdłuż n ...