/ Przepisy / Bezy jak sadzone

Opis przygotowania

Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas miksując. Wsypać mąkę, wlać ocet. Wymieszać.

Pianę nałożyć łyżką na blachę wyścieloną papierem do pieczenia – w ten sposób, by każda porcja przypominała ścięte białko jajka sadzonego. Piec przez 20-25 minut w temp. 120 st. C. Po tym czasie suszyć przez 2 godz. w temp. 100 st. C.

Przygotować krem. Do miski wybić jajka. Wsypać cukier i ubić w kąpieli wodnej (może to potrwać nawet ½ godziny). Dodać skórkę i sok z cytryn. Wymieszać. Wrzucić zimne masło i mieszać, aż połączy się z masą. Odstawić do wystudzenia.

Krem nałożyć do wszystkich bez. Na kremie umieścić połówki brzoskwiń z syropu.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 359
Ewa gotuje - odc. nr 359

Ewa nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy bez białej kiełbasy oraz jajek....

 

Podobne przepisy

Mazurek marchewkowy

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło...

Szpajza

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...

Kruche z orzechami

Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i masło, zagnieść. Dodać żółtka, wyrobić i odstawić ...

Ciasteczka migdałowe do herbaty

W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - na puszystą, białą masę ...

Wróć do listy przepisów