/ Przepisy / Szarlotka na złotej renecie

Opis przygotowania

Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać zimne masło, cukier puder i skórkę otartą z cytryny. Posiekać. Gdy powstanie kruszonka, zrobić dołeczek, wrzucić rozdrobnione żółtka i zagnieść ciasto. Uformować wałek i zostawić w spokoju na 10 minut.

Przekroić na pół. Jedną część odłożyć, drugą rozwałkować na kształt prostokątnej formy i przełożyć do blaszki (wyścielonej papierem do pieczenia). Nakłuć widelcem. Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o jarzynowych oczkach. Przyprawić cynamonem. Dorzucić skórkę pomarańczową. Wymieszać, odcisnąć z nadmiaru soku i przełożyć na podpieczony spód. Posypać cukrem.

Drugą połowę ciasta rozwałkować podobnie jak poprzednio i ułożyć na jabłkach. Nakłuć widelcem. Foremkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.

Po wystudzeniu polukrować (połowę pomady zabarwić sokiem z buraka).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 346
Ewa gotuje - odc. nr 346

Równo 100 lat temu nasza ojczyzna odzyskała niepodległość. Z tej okazji...

 

Podobne przepisy

Mazurek

Wielkanocna klasyka!

Kremówka kokosowa

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, wyrobić nożem. Dolać zimną ...

Ciasto herbatnikowe bez pieczenia

Dno foremki (24x40 cm) wyłożyć połową herbatników. Na mleku ugotować budyń i, gdy prz ...

Wróć do listy przepisów