Mąkę przesiać na stolnicę, dorzucić masło, wsypać połowę cukru i wysiekać. Zagnieść, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce (wystarczy ½ godziny).
Rozwałkować. Przełożyć do formy na tartę (średnica 28 cm, foremka natłuszczona masłem). Wykleić dno i boki. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem, obciążyć i piec przez 10 minut w temp. 200 st. C. Następnie dopiec na złoty kolor. Wystudzić.
Żółtka oddzielić od białek. Wsypać resztę cukru i cukier waniliowy. Utrzeć na kogel-mogel. Dodać ser (wcześniej dwukrotnie przepuścić go przez maszynkę do mięsa). Zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli. Przełożyć do masy żółtkowo-serowej i delikatnie wymieszać.
Namoczone w rumie śliwki odcedzić, pokroić i rozłożyć na cieście. Zalać masą. Upiec na złoty kolor w temp. 190 st. C.
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek Wielkanocny. Ewa zacznie od zrobienia domowego majonezu –...
Nie zawsze muszą być rodzynki...
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie po obwodzie (podczas piecze ...
Cukier roztopić na patelni. Gdy powstanie karmel, wsypać posiekane orzechy i płatki. ...
A kwiaty z ananasa...