/ Przepisy / Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowym

Opis przygotowania

Masło roztopić w garnku. Krakersy przełożyć do miski, rozgnieść tłuczkiem. Wsypać cukier trzcinowy. Wlać masło i wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 25 cm). Wyrównać i porządnie ubić (można rozwałkować niewielkim wałeczkiem). Wstawić do lodówki, by spód stężał.

Ser biały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do miski wybić jajka, wsypać cukier trzcinowy i zmiksować. Dodać masło orzechowe i jeszcze raz zmiksować.

Banany rozgnieść lub zblendować (muszą być bardzo dojrzałe). Przełożyć do sera. Połączyć z masą orzechowo-jajeczną. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Wlać rum i zmiksować. Na samym końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i po raz ostatni zmiksować.

Masę serową przełożyć na spód z krakersów. Wyrównać i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C (foremkę umieścić na kratce, a pod nią wsunąć blachę i wlać trochę wody).

Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 325
Ewa gotuje - odc. nr 325

Tym razem propozycja dla ludzi aktywnych, którzy lubią górskie wędrówki...

 

Podobne przepisy

Jabłecznik

Mąkę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (całość powinna przypominać bułkę tartą ...

Tort orzechowy

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier wanili ...

Flan

Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmaż ...

Ananas w miodzie i winie

Z wina i płynnego miodu przygotować marynatę. Ananasa obrać, środek wyciąć, miąższ po ...

Wróć do listy przepisów