/ Przepisy / Ciasto strażackie

Opis przygotowania

M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Dorzucić zimne masło i posiekać. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, wymieszać nożem i wyrobić rękoma. Uformować kulę, podsypać m±k± i rozwałkować. Przełożyć do foremki na tartę (¶rednica 28 cm) i wstawić do lodówki na ½ godziny.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obci±żyć kulkami do ¶lepego pieczenia (można użyć grochu). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 15 minut. Po tym czasie usun±ć papier i piec przez kolejny kwadrans.

Wi¶nie odcedzić na sicie. Do garnka wlać 2 szklanki kompotu, zagotować. W ½ szklanki kompotu zimnego rozpu¶cić budyń. Wlać do wrz±cego kompotu, wymieszać. Wsypać wi¶nie. Przełożyć na upieczony spód i zostawić do wystudzenia.

Zimn± ¶mietanę ubić w wysokim, najlepiej metalowym naczyniu. Uperfumować cukrem waniliowym i przełożyć na ciasto z budyniem. Wyrównać i udekorować start± czekolad±.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 316
Ewa gotuje - odc. nr 316

Tym razem Ewa odwiedzi bardzo, ale to bardzo ciekawe miejsce – Centralne...

 

Podobne przepisy

Rzeszowiak

Żółtka utrzeć z cukrem. M±kę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...

Ciasto z kremem orzechowym

Suszone ¶liwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódk±, zakręcić i zostawić na 24 ...

Tort miodowy

Miód i sodę przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować...

Ciasteczka czekoladowe

Na stolnicę przesiać m±kę. Dodać orzechy laskowe, cukier puder, sodę, cynamon i kakao ...

Wróć do listy przepisów