Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka (białka przydadzą się później). Wymieszać nożem, rękoma wyrobić ciasto. Uformować wałek. Odkroić ⅓, włożyć do woreczka i schować w zamrażarce. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mandolinie, przełożyć do garnka i postawić na kuchence. Przyprawić cynamonem, wymieszać i dusić przez 10 minut.
Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem pudrem.
Podpieczony spód posypać bułką tartą. Nałożyć jabłka, wyrównać. Pokryć pianą. Na wierzch zetrzeć resztę zimnego ciasta – na tarce jarzynowej.
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Polska jagnięcina wraca do łask! Do tej pory jej zalety znali przede wszystkim...
Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszy ...
Cukier roztopić na patelni. Gdy powstanie karmel, wsypać posiekane orzechy i płatki. ...
Buraka pokroić w kostkę, ułożyć na folii aluminiowej, polać miodem, zrobić sakiewkę i ...
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno (można dać szczyptę soli) i utrwal ...