Masło roztopić w garnku. Herbatniki włożyć do worka i rozgnieść wałkiem lub zmiksować w robocie na drobne okruchy. Wsypać do miski. Zalać masłem. Wymieszać i przełożyć do tortownicy, wyłożonej folią spożywczą. Wyrównać i docisnąć. Foremkę wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ser przełożyć do miski. Dodać cukier puder, kakao, cukier waniliowy oraz Baileysa. Zmiksować. Wlać roztopioną i lekko wystudzoną czekoladę. Połączyć z bitą śmietaną. Rozłożyć na blacie z herbatników. Wyrównać. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Udekorować tartą czekoladą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponieważ wielu naszych rodaków na swoją nową ojczyznę wybrało Irlandię,...
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę - tyle, by rozczyn miał konsys ...
Kakao, wodę, cukier i masło zagotować i wystudzić. Dodać mąkę przesianą z proszkiem d ...
Pod kruszonką... Na mące orkiszowej!
Do rondelka wybić żółtka, roztrzepać. Dodać 6 łyżek słodziku, skórkę otartą z cytryny ...