/ Przepisy / Ciasteczka z migdałami i morelami

Opis przygotowania

Miękkie masło utrzeć z cukrem i miąższem z laski wanilii. Wmiksować jajko. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Zmiksować.

Dorzucić obrane ze skórki i drobno pokrojone migdały oraz pokrojone morele. Wymieszać.

Z ciasta ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć, dociskając palcami.

Piec przez 15-20 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć z pieca i zostawić na 10 minut na blasze, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 290
Ewa gotuje - odc. nr 290

Ten odcinek inspirowany jest kuchnią włoską. A ponieważ w programie Ewa...

 

Podobne przepisy

Ciasto imprezowe

Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódką, zakręcić i schować do lodówki na całą noc...

Rolada kokosowa

Wodę zagotować z masłem, cukrem i kakao. Do ciepłej masy wsypać zmielone herbatniki.Z ...

Ciasto cytrynowe

Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać sk ...

Piernikowe choinki

Tak przygotowane piernikowe choinki mogą zdobić świąteczny stół!

Wróć do listy przepisów