/ Przepisy / Kruche z orzechami

Opis przygotowania

Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i masło, zagnieść. Dodać żółtka, wyrobić i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjąć, podzielić na dwie nierówne części (2/3 i 1/3), większą wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm (foremkę natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą).

Orzechy uprażyć w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C (przez ok. 2 minuty), aż się zezłocą, ale nie zbrązowieją. Następnie dodać miód i wymieszać.

Na ciasto dać masę orzechową. Na masę pianę ubitą z białek, szczypty soli i cukru pudru. Na pianę zetrzeć resztę schłodzonego ciasta - na tarce.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 minut. Dekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 78
Ewa gotuje - odc. nr 78

Gościem specjalnym tego programu będzie Tomasz Czopik – kierowca...

 

Podobne przepisy

Kokosowiec z ananasem

Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i dodać wiórki kokosowe...

Makowiec

Mąkę przesiać, wysiekać z ciepłym masłem. Do drożdży dodać cukier, rozetrzeć, wymiesz ...

Muffinki z buraczkiem

Buraka pokroić w kostkę, ułożyć na folii aluminiowej, polać miodem, zrobić sakiewkę i ...

Fantazja śliwkowo-jabłkowa

Jajka wybić do miski, posolić i zacząć ubijać. Stopniowo dodać cukier...

Wróć do listy przepisów