/ Przepisy / Kasza z suszonymi śliwkami

Opis przygotowania

Śliwki przełożyć na sito i przelać wodą (po to, by usunąć nadmiar dymnego posmaku z wędzenia - inaczej zbyt zdominuje potrawę, w dodatku kasza będzie mieć ciemny kolor).

Do garnka wsypać kaszę, zalać wodą i dodać śliwki. Można doprawić solą do smaku (ok.   1/2  łyżeczki). Postawić na wolnym ogniu. Gotować przez ok. 20 minut - bacząc, by kasza się nie przypaliła. Od czasu do czasu zamieszać. W razie potrzeby podlać wszystko odrobiną wody. Kaszę gotować do uzyskania zwartej konsystencji. Gdy zmięknie, zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.

Nałożyć porcję na talerz, zalać zimnym mlekiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 149
Ewa gotuje - odc. nr 149

W tym odcinku potrawy rozgrzewające. Będzie krupnik na żeberkach oraz kasza...

 

Podobne przepisy

Majonezy smakowe

Domowe sosy na bazie majonezu!

Sos BBQ

Na rozgrzanym oleju zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulę...

Smalec gęsi z gruszką

Do pieczywa...

Koktajl z kiwi, bananów i pomarańczy

Solidny zastrzyk witamin!

Wróć do listy przepisów