/ Przepisy / Hreczniaki

Opis przygotowania

Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu. Na patelni, na maśle, podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucić pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Przyprawić solą. Po chwili wlać śmietanę, wymieszać i zostawić na wolnym ogniu, by sos się lekko zredukował.

Kaszę ugotować na sypko i odstawić do wystudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle. Ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i połączyć z kaszą. Dodać podsmażoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wsypać mąkę, wybić jajko, przyprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.

Dłonie zwilżyć wodą i zrobić zgrabne kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oleju – z obu stron, na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Hreczniaki przełożyć na półmisek, sos przelać do sosjerki, by każdy mógł nałożyć sobie odpowiednią porcję.

Kotleciki można podać z innym sosem, np. pomidorowym. Doskonale smakują też z sosem tatarskim i ogórkiem kiszonym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 266
Ewa gotuje - odc. nr 266

Tym razem Ewa Wachowicz zaprezentuje przepisy, które mają wspólny składnik...

 

Podobne przepisy

Łosoś na ananasie

Ryba jak z tropiku!

Duszaki

(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zap ...

Perliczka po wenecku

Umytą perliczkę natrzeć dokładnie solą i pieprzem, włożyć do głębokiego żaroodpornego ...

Makaron z grzybami i suszonymi pomidorami

Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Najlepsze będą prawdziwki, ale mogą też być inne ...

Wróć do listy przepisów