Mięso natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przyprawić kminkiem i jałowcem (wcześniej utłuc je w moździerzu). Oprószyć solą i pieprzem. Umieścić w zamykanym naczyniu i wstawić do lodówki na całą noc.
Zamarynowaną karkówkę obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać winem. Wrzucić posiekane w piórka cebule oraz pokrojone w plastry pieczarki. Przyprawić papryką i solą.
Piec przez ok. 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć i pokroić w grube plastry.
Serwować w kajzerce. Bułkę przekroić wzdłuż na pół, spód obficie polać sosem, położyć plaster mięsa, posypać posiekaną natką pietruszki, przykryć i od razu podawać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz wraca na antenę Polsatu z premierowymi...
Z kremowym purée!
Mięso zmielić, włożyć do miski. Dodać drobno pokrojone szczypiorek, estragon i natkę ...
Coś w rodzaju curry z kurczaka;-)
Polędwiczki lekko posolić, obsmażyć na maśle na dość ostrym ogniu. Miód rozetrzeć z&n ...