/ Przepisy / Kulebiak z dorszem

Opis przygotowania

Drożdże przełożyć do miseczki, rozetrzeć z cukrem. Odstawić.

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać miękkie masło, wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko i żółtka. Dodać śmietanę (w temp. pokojowej), sól i drożdże z cukrem. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto (podsypując mąką). Przykryć miską i odstawić do wyrośnięcia.

Zrobić farsz. Filety pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć dorsza. Jeśli był mrożony, puści trochę wody i zacznie się dusić. Rybę świeżą trzeba podlać.

Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną w kostkę cebulę. Dorzucić pokrojone pieczarki. Usmażyć. Wymieszać z dorszem.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać. Dodać do farszu. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Z wyrośniętego ciasta odkroić kawałek (posłuży do dekoracji). Resztę podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki natłuszczonej formy (np. keksówki). Na ciasto nałożyć ugotowaną na sypko kaszę, na kaszę dać farsz. Równo rozłożyć. Wystające brzegi ciasta zawinąć do środka. Posmarować białkiem.

Mniejszy kawałek ciasta również rozwałkować. Przełożyć do formy. Posmarować białkiem. Nakłuć nożem.

Odcięty kawałek ciasta rozwałkować. Wyciąć ozdoby, np. choinki. Przykleić do kulebiaka. Posmarować białkiem.

Piec przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.

Podawać z barszczem czerwonym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 264
Ewa gotuje - odc. nr 264

Tuż przed Bożym Narodzeniem Ewa zaprosi na zupę grzybową na suszonych podgrzybkach,...

 

Podobne przepisy

Zupa rybna halaszle

Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.

Karp pieczony w śmietanie

Karpia sprawić, podzielić na dzwonka, posolić, obtoczyć w mące...

Dorsz na bloku solnym

Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem...

Pieczony filet z pstrąga

Ryba z samego serca Ojcowskiego Parku Narodowego;-)

Wróć do listy przepisów