/ Przepisy / Schab w sezamowej panierce

Opis przygotowania

Mięso oczyścić z błon. W środku zrobić otwór i włożyć do niego śliwki namoczone w alkoholu, np. w żubrówce. Oprószyć solą.

Sezam zmielić w młynku. Wymieszać z syropem klonowym, mąką i oliwą i (powinna powstać gęsta papka). Tak przygotowaną panierką pokryć mięso ze wszystkich stron. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, które wcześniej należy skropić odrobiną oliwy, i wstawić do lodówki na całą noc.

Przed pieczeniem wyjąć z lodówki, by mięso i naczynie wróciły do temperatury pokojowej. Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Po tym czasie podlać odrobiną wody, przykryć i piec przez kolejne ½ godziny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 256
Ewa gotuje - odc. nr 256

Tym razem Ewa Wachowicz przyrządzi potrawy z wieprzowiny. Gotowanie rozpocznie...

 

Podobne przepisy

Tortille z mieloną wołowiną

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...

Dorsz na parze

W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...

Pstrąg na parze

Sprawione ryby natrzeć wewnątrz odrobiną soli. Do środka włożyć czosnek, koperek i po ...

Cielęcina w śmietanie

Cielęcinę podzielić na zgrabne kotleciki (ważne, by przy każdym był kawałek kości, bo ...

Wróć do listy przepisów