/ Przepisy / Roladki wołowe z oliwkami

Opis przygotowania

Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko – jak na kotlety. Zdjąć folię, przyprawić solą i pieprzem z obu stron, posmarować musztardą, posypać posiekanymi oliwkami oraz ziołami (najlepiej świeżymi, choć mogą być suszone). Zrolować i zasznurować dratwą. Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle. Odstawić.

Do naczynia po smażeniu roladek wlać wino i bulion wołowy. Nałożyć kratkę do gotowania na parze, ułożyć na niej roladki, przykryć i dusić przez 15-20 minut (najlepiej w temp. 80 st. C).

Kaszę przesmażyć na oliwie, następnie zalać wodą, posolić i ugotować. Warzywa umyć, marchewkę dodatkowo obrać, pokroić w kostkę. Poddusić na oliwie – zaczynając od twardszej marchewki. Wymieszać z ugotowaną kaszą, dodać oliwki.

Roladki wyjąć z naczynia i odstawić pod przykryciem. Cukier skarmelizować, dodać do wina z wywarem. Wymieszać. Zagęścić zasmażką z masła i mąki.

Z roladek zdjąć sznurek. Przełożyć na półmisek. Podawać z sosem i kaszą z warzywami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 232
Ewa gotuje - odc. nr 232

Tym razem Ewa przygotuje roladki wołowe. Do mięsa poda kaszę gryczaną z...

 

Podobne przepisy

Gicz w warzywach i podpiwku

Wyśmienita cielęcina duszona z jarzynami w podpiwku.

Modry bigos

Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!

Bitki wołowe w sosie grzybowym

Niezwykle delikatna wołowina z miodem pitnym!

Steki z salsą pomidorową

Wołowina z rusztu!

Wróć do listy przepisów