Ewa / Przepisy / Żeberka w coli z rusztu

Opis przygotowania

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Tak przygotowane żeberka przełożyć do pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Następnie zalać colą, dodać miód i oliwę. Znów zamknąć i zostawić w marynacie na kolejne kilka godzin.
Piec na ruszcie do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (można też upiec je w piekarniku). W trakcie pieczenia smarować marynatą. Podawać z ogórkami małosolnymi i mieszanką sałat z sosem balsamicznym.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 2 kg - żeberek wieprzowych
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki - papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki - papryki ostrej
  • 8 ząbków - czosnku
  • 3 szklanki - coli
  • 3 łyżki - miodu
  • 5 łyżek - oliwy
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 166

W tym odcinku: żeberka w coli, kapusta a na deser placek z brzoskwinia...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów