Ewa / Przepisy / Mielone z rusztu z suszoną śliwką

Opis przygotowania

Mięso zmielić, dodać jajko i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Zagęścić bułką tartą. Wyrobić.
Patyczki do szaszłyków namoczyć, na każdy nabić suszoną śliwkę (jeśli owoce są zbyt suche, można wcześniej namoczyć je w wodzie lub alkoholu, np. brandy). Obtoczyć zmielonym mięsem, ulepić „cygaro". Owinąć plastrem boczku i spiąć wykałaczką. Upiec na grillu z każdej strony.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 500 g - karczku lub łopatki
  • 1 - jajko
  • 2 ząbki - czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki - bułki tartej
  • suszone śliwki
  • boczek w plastrach
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 158

Na sezon pikników kotleciki mielone na patyku, sałata z trzema serami a...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów