Ewa / Przepisy / Filet z indyka i karkówka z rusztu

Opis przygotowania

Do zamykanego naczynia przełożyć jogurt, wycisnąć sok z cytryny, wlać olej. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Mięso indycze pokroić na porcje i włożyć do marynaty. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (a jeszcze lepiej na całą noc).

Karkówkę zabejcować w marynacie zrobionej na czerwonym wytrawnym winie. Mięso pokroić w plastry, ułożyć w zamykanym naczyniu. Zalać winem, dodać brandy. Marchewkę i cebulę pokroić w plastry, wrzucić do karkówki w marynacie. Dodać liść laurowy, rozgniecione ziarna jałowca, pietruszkę i tymianek. Przykryć i zanieść do lodówki.

Mięso upiec z dwóch stron na mocno rozgrzanym ruszcie.

Karkówkę przyprawić jeszcze solą i pieprzem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • filet z indyka
  • kawałek karkówki
  • Marynata jogurtowa
  • 250 ml - jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • 4 ząbki - czosnku
  • 125 ml - oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka - imbiru
  • 1 łyżeczka - słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka - kuminu
  • 1 łyżeczka - soli
  • Marynata winna
  • 500 ml - czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki - brandy
  • 1 - marchewka
  • 1 - cebula
  • 1 - liść laurowy
  • kilka ziaren jałowca
  • świeży tyimianek
  • natka pietruszki
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 157

Łosoś, indyk, karkówka na ruszt na rozpoczęcie sezonu grillowego. Na deser...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów