/ Przepisy / Duszaki

Opis przygotowania

(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zapełnienia 5-litrowej gęsiarki)

Wszystkie składniki pokroić w plasterki. Dno i boki kociołka wyłożyć słoniną, na słoninę dać liście kapusty, na liście kapusty kolejno warstwy ziemniaków, cebuli, marchewki, boczku i kiełbasy. Przyprawić pieprzem, pieprzem ziarnistym, solą i liśćmi laurowymi, po czym ułożyć kolejne warstwy ziemniaków, cebuli itd.

Ostatnią warstwą, podobnie jak pierwszą, muszą być ziemniaki, które należy przykryć liśćmi kapusty. Kociołek szczelnie zamknąć, wstawić w niezbyt duże ognisko. Piec 40-60 minut, w zależności od rodzaju i wielkości ziemniaków. Gotowa potrawa (uwaga: jest dość tłusta) najlepiej smakuje podana na liściach kapusty.

Duszaki można też przyrządzić w szczelnie zamkniętym naczyniu w piekarniku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 33
Ewa gotuje - odc. nr 33

Jesienią, jak kraj długi i szeroki, mamy w Polsce wykopki. "Nikomu, kto...

 

Podobne przepisy

Boczek w piwie

Wieprzowina w sosie na bazie złocistego trunku;-)

Naleśnikowy twist z jarzyną

Mocno zakręcona zapiekanka...

Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obrać i pokroić w 2-3 cm talarki. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić ...

Placki ziemniaczane

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posieka ...

Wróć do listy przepisów