Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać i odstawić na chwilę. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. na sitku. Przełożyć do miski. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać z roztopionym masłem.
Na patelni z odpinaną lub metalową rączką rozgrzać gęsi smalec. Nałożyć starte ziemniaki (patelnia powinna mieć średnicę 18-20 cm). Wyrównać i na małym ogniu smażyć przez ok. 20 minut. Następnie obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 20 minut.
Po usmażeniu patelnię z plackiem wstawić na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu Ewa zaprosi widzów na kulinarną podróż do jednego...
Świetna baza do pomidorówki lub sosu do spaghetti...
Warzywa obrać, włożyć do garnka, dodać glon konbu...
Mocno zakręcona zapiekanka...
Podobna do pizzy...