Szynkę oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (wcześniej warto wysmarować je olejem).
Z pomarańczy wycisnąć sok. Wlać na patelnię, na której obsmażała się szynka. Dodać miód, przyprawić kardamonem, dorzucić gałązkę rozmarynu. Wymieszać. Przelać do naczynia z mięsem. Przykryć i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 1 godzinę.
Po upieczeniu wystudzić i udekorować plastrami pomarańczy (przytwierdzić goździkami). Podawać jako wędlinę z sosem tatarskim.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Miasta są pięknie przystrojone,...
Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.
Żeberka przyprawić solą, pieprzem i papryką (można odstawić na 2 godziny). Następnie ...
Wyśmienita cielęcina duszona z jarzynami w podpiwku.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć. Zalać połową ...