/ Przepisy / Makaron w sosie borowikowym z kaczką

Opis przygotowania

Skórkę na kaczej piersi naciąć na krzyż (niezbyt głęboko, by nie naruszyć mięsa). Ułożyć na suchej, chłodnej patelni – skórą do dołu. Uruchomić kuchenkę i poczekać, aż wytopi się tłuszcz. Gdy skórka się zrumieni, obrócić na drugą stronę i smażyć przez chwilę. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Przykryć i na 15 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Na drugiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłoci, dodać pokrojone grzyby. Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek. Wymieszać. Podlać winem. Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę. Wymieszać i zredukować.

Makaron ugotować al dente. Mięso wyjąć z pieca i położyć na chwilę na desce, by odpoczęło. Następnie pokroić w plastry. Makaron odcedzić i przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać i przyprawić igiełkami rozmarynu. Nałożyć na głęboki talerz. Na wierzchu ułożyć kilka plasterków mięsa. Udekorować rozmarynem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 319
Ewa gotuje - odc. nr 319

Ponieważ kuchnia włoska od wielu lat cieszy się niezmiennym powodzeniem,...

 

Podobne przepisy

Karp faszerowany grzybami

Rybę wypatroszyć, pozostawiając głowę - usunąć jednak oczy i skrzela. Dokładnie umyć ...

Szynka pieczona

Przygotować solankę. Do wody wsypać sól, saletrę i cukier...

Dorsz na pierzynce z pomidorów i papryki

Filety z dorsza rozmrozić, pokroić na zgrabne kawałki, posypać solą ze wszystkich str ...

Pesto z makaronem

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni (laskowe i włoskie w piekarniku). Czosnek ...

Wróć do listy przepisów