Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Babeczki z wisienką

Opis przygotowania

Przesianą mąkę z cukrem pudrem i masłem posiekać nożem. Dodać żółtka lekko rozbite widelcem i wyrobić. Ciastem starannie wyłożyć natłuszczone foremki do babeczek. Ułożyć na blasze i piec w temperaturze 180 st. C przez 10-15 minut.

Cukier wymieszać z mlekiem w proszku, dodać miąższ zeskrobany z wanilii i wodę. Zagotować i mieszać na małym ogniu (żeby się nie przypaliło), aż powstanie gęsta masa - ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać, aż się roztopi i powstanie jednolity krem.

Babeczki wyjąć, do każdej nałożyć kajmak, wierzch ozdobić wisienką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 85
Ewa gotuje - odc. nr 85

Dla wszystkich zmęczonych Bożym Narodzeniem i Sylwestrem kulinarny oddech...

 

Podobne przepisy

Drożdżówki z budyniem i śliwkami

Co ciekawe: śliwki są... suszone!

Ciasto czekoladowe z żurawiną

Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Formę (średnica 24 cm) wysmarować masłem i wstawić d ...

Ciasto kokosowe

Masło utrzeć z cukrem pudrem, po jednym dodać żółtka i stopniowo jajka (by masa się n ...

Klasyczna waniliowa panna cotta

Z sosem malinowym;-)

Wróć do listy przepisów