Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Posolić i posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Do dołeczka dać śmietanę i żółtka. Przesiąkać i wyrobić. Ciasto przełożyć do zamykanego pojemnika i na 2 godziny wstawić do lodówki.
Białka utrzeć z cukrem pudrem.
Schłodzone ciasto zagnieść i rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wyciąć krążki. Z jednej strony posmarować lukrem i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Do powideł dodać kakao i wymieszać. Połowę ciasteczek posmarować powidłami (po stronie bez lukru). Skleić z resztą ciastek. Boki też posmarować powidłami, następnie obtoczyć w mielonych orzechach i ułożyć na paterze.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ten rok jest dla Ewy wyjątkowy. Równo 30 lat temu zdobyła tytuł Miss Polonia,...
Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać ja ...
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, ...
W małej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstawić. W dużej misce roz ...
3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...