Grzyby oczyścić ze ściółki używając szczoteczki (nie myć!). Pokroić na mniejsze kawałki.
Masło roztopić w garnku. Wrzucić grzyby, posolić i podsmażyć. Odsunąć na bok i zeszklić cebulę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Zalać rosołem, przykryć i gotować do miękkości.
Zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zakwasić sokiem z cytryny.
Krem nalać do szklanych miseczek. Nałożyć bitą śmietanę i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa wiele razy podkreślała, że w kuchni ceni sobie sezonowość i często...
Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę...
Dynię rozkroić, usunąć pestki. Odciąć kilogramowy kawałek, obrać ze skóry, pokroić w ...
Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą, dodać k ...
W stylu włoskiej minestrone...