Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dorzucić kostkę zimnego masła. Dodać erytrol i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, a do dołeczka nałożyć serek waniliowy i wybić jajko. Zagarnąć nożem, następnie wyrobić ciasto. Podzielić na pół. Pierwszą połówkę rozwałkować i przełożyć do foremki (wyłożonej papierem i wysypanej bułką tartą).
Jabłka umyć i przeciąć na pół. Usunąć gniazda nasienne, obrać i ułożyć na cieście. Posypać cynamonem. Przykryć drugą połówką rozwałkowanego ciasta.
Wstawić na 30-35 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu udekorować lukrem (sok z cytryny utrzeć z drobno zmielonym erytrolem). Udekorować melisą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zajmie się dekonstrukcją tradycyjnych gołąbków! Zamiast farszu...
Z nektarynek usunąć pestki, owoce pokroić na 6 cząstek. Włożyć do formy żaroodpornej, ...
Cukier zalać w garnku winem i postawić na ogniu. Dodać przyprawy. Powoli odparować po ...
Nie zawsze muszą być rodzynki...
Galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić ...