/ Przepisy / Torcik orzechowo-migdałowy

Opis przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Kakao rozprowadzić w mleku, robiąc gęstą papkę, i cały czas ucierając dodać do jajecznego kremu. Orzechy włoskie zemleć i połączyć z masą. Wanilię przekroić na pół, delikatnie zeskrobać miąższ, dodać do masy. Wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką ziemniaczaną. Masę orzechową przełożyć do tortownicy, po czym równo rozsmarować.

Białka ubić na sztywno, utrwalić dodając stopniowo cukier puder. Wycisnąć sok z cytryny i dolać do białek. Wanilię przekroić, wyjąć aromatyczne ziarenka i dodać do masy. Wymieszać. Zmielone biszkopty przesiać i połączyć z białkami. Na końcu dodać zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Masę migdałową rozsmarować na masie orzechowej, robiąc na środku mały kopczyk.

Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 50-55 minut.

Gdy ciasto ostygnie, polać je roztopioną mleczną czekoladą z dodatkiem mleka.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 115
Ewa gotuje - odc. nr 115

Zupa cytrynowa, tort orzechowo-migdałowy bez mąki W kolejnym odcinku „Ewa...

 

Podobne przepisy

Tort czekoladowo-orzechowy

200 g czekolady i orzechy zmielić, wymieszać. 100 g czekolady pokroić w kostkę. Masło ...

Banany grillowane

Banany ułożyć na ruszcie, opiec z obu stron (skórka powinna sczernieć). Zdjąć z ruszt ...

Nugat orzechowy

Lekki deser na malinowym lustrze...

Róże karnawałowe

Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, ...

Wróć do listy przepisów