/ Przepisy / Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Opis przygotowania

Mleko przelać do garnka, dodać masło i posłodzić. Podgrzać.

M±kę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać w dołeczku, przykryć i zostawić w spokoju (na ok. 20 minut).

Do drugiej miski wsypać m±kę na kruszonkę, dodać ksylitol i masło. Wymieszać tak, by powstała kruszonka. Przykryć i wstawić do lodówki.

Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i wymieszać z dżemem.

Do m±ki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do wyro¶nięcia na mniej więcej godzinę.

Blachę prostok±tn± wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć wyro¶nięte ciasto. Rozci±gn±ć na kształt formy. Oprószyć m±k±. Ponownie zostawić do wyro¶nięcia na ok. 20 minut. Na wierzchu ułożyć rabarbar, posypać kruszonk±.

Piec przez ok. 45 minut w 170 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 394
Ewa gotuje - odc. nr 394

W ostatnim odcinku ramówki wiosennej zobaczymy jak przygotować zupę koperkow±...

 

Podobne przepisy

Brownie

Ciasto czekoladowe i lody waniliowe;-)

Wieniec bezowy z kremem kawowym

Słodkie koło ratunkowe!

Chlebek bananowy

Jeden z bardziej znanych deserów z Ameryki!

Ciasto z rabarbarem

Na stolnicę przesiać m±kę tortow±, dosypać krupczatkę...

Wróć do listy przepisów