Pomidory umyć, osuszyć i ułożyć w słoiku z czosnkiem, kawałkiem chrzanu, koprem i gorczycą. Zalać wystudzoną solanką. Przykryć, ale nie zakręcać. Odstawić na 5-7 dni. Po tym czasie szczelnie zamknąć. Jeśli chcemy mieć pomidory małosolne, to należy zakręcić słoik po 2-3 dniach. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Podane proporcje wystarczą do wypełnienia 2-litrowego słoika.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa pokaże jak przyrządzić zupę szczawiową z dużą ilością jarzyn....
Pisanki z... galarety!
Mięso umyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać i pokroić drobniutko. ...
Obranego selera pokroić na cieniuteńkie plasterki (można użyć szatkownicy do ogórków) ...
Buraki ugotować w łupinach, wystudzić i obrać. Na talerzu położyć rukolę, na nią bura ...