
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, pokruszyć do niego drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Przykryć i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie wybić jajka, dodać ciepłe masło i szafran. Wymieszać łyżką, następnie wyrobić dłonią. Przykryć i odstawić na 30-60 minut.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na trzy równe części. Z każdej zrobić wałek, a następnie spleść je ze sobą. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Posypać makiem.
Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Następnie podnieść temp. do 200 st. C i piec przez 35-40 minut.
Najlepiej smakuje z masłem i mlekiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa opowie o kuchni Zagłębia Dąbrowskiego. A że prawdziwy,...
Jabłecznik w szkle;-)
Cukier zalać w garnku winem i postawić na ogniu. Dodać przyprawy. Powoli odparować po ...
Do garnka wlać wodę, dodać masło, roztopić. Posłodzić, dodać kakao. Podgrzewać 5-7 mi ...
Do rondelka wybić żółtka, roztrzepać. Dodać 6 łyżek słodziku, skórkę otartą z cytryny ...