/ Przepisy / Herbatniki z pianką

Opis przygotowania

Na dnie foremki ułożyć herbatniki (w ten sposób, by pokryły całe dno, lecz nie zachodziły na siebie). W razie potrzeby ciastka przy brzegach przyciąć.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić. Serek przełożyć do miski, posłodzić erytrolem, wsypać kakao i zmiksować na najmniejszych obrotach. Wlać żelatynę i ponownie zmiksować. Połączyć z bitą śmietaną i wylać na herbatniki. Foremkę wstawić do lodówki, by masa stężała.

Masę waniliową przygotować podobnie jak kakaową – bez kakao, za to z większą ilością erytrolu, sokiem z cytryny i ziarenkami z laski wanilii.

Na zastygniętej masie kakaowej ułożyć herbatniki. Na ciasteczka wylać masę waniliową. Na masie ułożyć kruche ciasteczka. Foremkę wstawić do lodówki.

Gotowe ciasto udekorować płynną czekoladą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 349
Ewa gotuje - odc. nr 349

Od czasu do czasu, chociażby przed świętami, warto nieco zwolnić, złapać...

 

Podobne przepisy

Eklery z kremem czekoladowym

Wodę wlać do rondelka. Dodać mleko i masło...

Torcik z kiwi

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli...

Tarta tatin

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki...

Sernik z białą czekoladą

Na płatkach owsianych!

Wróć do listy przepisów