/ Przepisy / Chleb orkiszowy z kabanosami i żurawiną

Opis przygotowania

Płatki owsiane wsypać do naczynia miksującego. Wkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę. Posłodzić i zostawić na 20-30 minut.

Po tym czasie wsypać całą mąkę. Posolić, przykryć i wyrobić ciasto.

Dorzucić drobno pokrojone kabanosy oraz żurawinę. Wymieszać. przełożyć do foremki keksowej, wysmarowanej smalcem i wysypanej mąką. Wyrównać dłonią zwilżoną w mleku. Posypać czarnuszką.

Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu wystudzić. Podawać z domowym masłem.

Dobrze schłodzoną śmietanę wlać do robota. Miksować przez 2-3 minuty. Przełożyć do miski. Uformować kulę, odciskając z maślanki. Przełożyć do kamionkowego naczynia.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 329
Ewa gotuje - odc. nr 329

Tym razem Ewa zmuszona jest zorganizować domówkę, na którą wprosiła się...

 

Podobne przepisy

Brokuły z czosnkiem

Brokułowe różyczki wrzucić do osolonego wrzątku, przyprawić szczyptą cukru (to dla za ...

Carpaccio z półgęska

Polska gąska po włosku, czyli cienko skrojony wędzony filet z gęsi domowej...

Bakłażan z pomidorami pod haloumi

Genialna przystawka...

Szparagi z szynką i parmezanem

Na przystawkę lub drugie danie...

Wróć do listy przepisów