/ Przepisy / Krem chrzanowy

Opis przygotowania

Ziemniaki, marchewkę i kawałek selera pokroić w kostkę, białą część pora i cebulę w plasterki. W garnku roztopić masło. Wrzucić i przesmażyć warzywa, zaczynając od tych najtwardszych.

Gdy jarzyny się zeszklą, zalać je wywarem na boczku. Przykryć i gotować do miękkości.

Dodać chrzan. Wymieszać, a następnie zmiksować na gładki krem.

Do śmietany wybić 1 żółtko. Roztrzepać. Zahartować odrobiną kremu i wlać do garnka.

Doprawić świeżo startą gałką muszkatołową. Zupę zostawić na kuchence, na małym ogniu.

Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Oprószyć mąką i usmażyć w głębokim tłuszczu. Rumiany chrust odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Zupę nalać na głęboki talerz. Delikatnie ułożyć chrust – krem jest na tyle gęsty, że smażone kartofle przez dłuższą chwilę nie toną w chrzanówce. Udekorować gałązka koperku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 268
Ewa gotuje - odc. nr 268

Zaraz po święceniu Ewa uda się do kuchni, gdzie przygotuje wielkanocne...

 

Podobne przepisy

Zupa-krem z kukurydzy

Meksykański klasyk w orientalnym wydaniu...

Rosół na jagnięcinie

Rosół nieco inaczej, bo na... jagnięcinie!

Zupa krem z zielonej sałaty

Ryż zemleć na mączkę. Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałat ...

Zupa z suszu

Tradycyjny kompot - tyle, że na talerzu!

Wróć do listy przepisów